Geboorte

Wat te doen als de weeën beginnen?

Wat te doen als de weeën beginnen?

Gefeliciteerd, je bent zwanger en de bevalling staat voor de deur! Het moment waar je al die maanden naar hebt uitgekeken is eindelijk daar. Maar wat moet je eigenlijk doen als de weeën beginnen en de bevalling echt gaat starten? In dit artikel deel ik graag mijn eigen ervaring en tips met je, zodat je goed voorbereid bent op de komende uren of zelfs dagen.

Herken de eerste tekenen van weeën

Het is belangrijk om te weten wanneer de bevalling echt begonnen is. De eerste tekenen van weeën kunnen variëren van lichte krampen in de buik tot een regelmatige pijn die steeds sterker wordt. Vaak beginnen de weeën als een soort menstruatiekramp, maar het kan zich langzaam ontwikkelen naar een intense rugpijn of druk op je bekken.

Zodra je merkt dat de weeën regelmatig terugkomen en toenemen in intensiteit, is de kans groot dat de bevalling echt begonnen is. Probeer rustig te blijven en adem diep in en uit om de pijn op te vangen.

Bel de verloskundige of het ziekenhuis

Als je zeker weet dat de weeën zijn begonnen, is het tijd om de verloskundige of het ziekenhuis te bellen. Zij kunnen je verder begeleiden en adviseren over wat je moet doen. Geef duidelijk aan hoe vaak de weeën komen en hoe lang ze duren, zodat ze kunnen inschatten hoe ver je bent in de bevalling.

De verloskundige zal je ook vertellen wanneer je het beste naar het ziekenhuis kunt komen. Dit is vaak rond het moment dat de weeën regelmatig om de 3-5 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden.

Bereid je voor op de bevalling

Terwijl je wacht op het moment om naar het ziekenhuis te gaan, kun je alvast wat voorbereidingen treffen voor de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van je ziekenhuistas met alle benodigdheden voor jou en de baby, zoals kleding, toiletspullen, en voeding.

Zorg er ook voor dat je partner of een andere begeleider op de hoogte is van wat er allemaal moet gebeuren en wat jullie kunnen verwachten tijdens de bevalling. Het is fijn om elkaar te steunen en samen door dit intense proces te gaan.

Ontspan en blijf ademen

Als de weeën toenemen in kracht en frequentie, is het belangrijk om te blijven ontspannen en diep te blijven ademen. Probeer verschillende ademhalingstechnieken uit om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Dit kan helpen om de pijn beter op te vangen en rustig te blijven tijdens de bevalling.

Probeer ook zoveel mogelijk te bewegen en van houding te veranderen tijdens de weeën. Dit kan de pijn verlichten en de bevalling stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, wiegen op een bal of op handen en knieën zitten.

Tot slot is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen lichaam en het natuurlijke bevallingsproces. Je lichaam weet wat het moet doen en jij bent sterk genoeg om dit aan te kunnen. Blijf positief en focus op het moment dat je jouw kindje eindelijk in je armen kunt houden. Je bent er bijna, je kunt dit!

Mama Mia....