Lifestyle

Self-care routines voor drukke moeders

Zelfzorg routines voor drukke moeders: zo houd je je hoofd boven water

Als drukke moeder kan het soms voelen alsof er uren in een dag tekort komen. Het jongleren tussen werk, huishouden, kinderen en sociale verplichtingen kan overweldigend zijn, en zelfzorg kan er vaak bij inschieten. Toch is het juist voor moeders ontzettend belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen. Alleen op die manier kun je alle ballen hoog houden en vol energie genieten van het moederschap. In dit artikel deel ik mijn tips en tricks voor self-care routines die zelfs in de drukste dagen in te passen zijn.

Ochtendroutine

Een goede ochtendroutine legt de basis voor een productieve dag. Sta daarom een half uurtje eerder op dan de rest van je gezin, zodat je rustig kunt genieten van een kopje koffie of thee en jezelf kunt voorbereiden op de dag die komen gaat. Neem de tijd om even te mediteren, een paar yoga-oefeningen te doen, of een paar bladzijden in een boek te lezen.

Stappen voor een fijne ochtendroutine:

– Sta eerder op dan de rest van je gezin
– Neem de tijd voor jezelf
– Drink rustig een kopje koffie of thee
– Doe aan meditatie of yoga-oefeningen
– Lees een paar bladzijden in een boek

Avondroutine

Ook een goede avondroutine is essentieel voor self-care. Neem de tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Leg je telefoon een uur voor het slapengaan weg, en zorg voor een rustgevende activiteit zoals een warm bad of het lezen van een boek.

Stappen voor een ontspannende avondroutine:

– Leg je telefoon weg een uur voor het slapengaan
– Neem een warm bad of douche
– Lees een ontspannend boek
– Doe een korte meditatie of ademhalingsoefening

Me-time inplannen

Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf in te plannen, los van je rol als moeder. Dit kan betekenen dat je een avondje uit gaat met vriendinnen, een hobby oppakt waar je van geniet, of gewoon even alleen gaat wandelen in de natuur.

Tips voor het inplannen van me-time:

– Maak een wekelijkse planner en blok tijd voor jezelf
– Vraag hulp aan je partner, familie of vrienden zodat je tijd kunt vrijmaken voor me-time
– Zet het in je agenda als een afspraak die niet verzet kan worden

Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen als moeder. Integendeel, self-care is ontzettend belangrijk om alle ballen hoog te kunnen houden en vol energie te kunnen genieten van het moederschap. Door kleine momenten van self-care in te bouwen in je dagelijkse routine, zul je merken dat je beter in je vel zit en meer kunt genieten van de momenten met je kinderen. Geef jezelf dus toestemming om af en toe even op te laden, je hebt het verdiend!

Mama Mia....