Geboorte

Placenta: feiten

Placenta: feiten vanuit mijn eigen ervaring

Als moeder van twee kinderen wil ik graag mijn ervaringen delen over de placenta, het fascinerende orgaan dat zo’n belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap. Ik heb gemerkt dat er veel misverstanden en onduidelijkheden bestaan over de placenta, dus ik hoop met dit artikel wat meer duidelijkheid te verschaffen.

Wat is de placenta?

De placenta is een orgaan dat zich vormt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. Het wordt ook wel de ‘moederkoek’ genoemd en heeft als belangrijkste functie om voedingsstoffen en zuurstof van de moeder naar de baby te transporteren via de navelstreng. Daarnaast dient de placenta als barrière tussen moeder en baby om schadelijke stoffen buiten te houden.

Structuur van de placenta

De placenta bestaat uit twee delen: het foetale deel, dat afkomstig is van de baby, en het maternale deel, dat afkomstig is van de moeder. Het foetale deel bevat de bloedvaten van de baby en het maternale deel bevat de bloedvaten van de moeder. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van kleine bloedvaten en zorgen voor de uitwisseling van voedingsstoffen en afvalproducten.

De rol van de placenta tijdens de zwangerschap

De placenta speelt een essentiële rol tijdens de zwangerschap, omdat het de baby voorziet van alle benodigde voedingsstoffen en zuurstof. Daarnaast produceert de placenta hormonen die ervoor zorgen dat de zwangerschap in stand wordt gehouden en dat de baarmoeder goed blijft functioneren.

Belang van een gezonde placenta

Het is belangrijk dat de placenta gezond is, omdat een slecht functionerende placenta kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap, zoals groeivertraging van de baby of pre-eclampsie. Factoren die de gezondheid van de placenta kunnen beïnvloeden zijn onder andere roken, een hoge bloeddruk en diabetes.

Wat gebeurt er met de placenta na de bevalling?

Na de bevalling wordt de placenta meestal als medisch afval beschouwd en wordt het vernietigd. Sommige vrouwen kiezen er echter voor om de placenta te laten invriezen en te bewaren voor mogelijke toekomstige toepassingen, zoals het laten maken van placenta capsules.

Placenta capsules

Placenta capsules zijn supplementen die worden gemaakt van gedroogde en vermalen placenta. Er wordt beweerd dat het innemen van deze capsules na de bevalling verschillende voordelen kan hebben, zoals het verminderen van postnatale depressie en het verhogen van de melkproductie. Het wetenschappelijk bewijs voor deze claims is echter nog beperkt.

Al met al is de placenta een fascinerend orgaan dat een cruciale rol speelt tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen, zodat de placenta optimaal kan functioneren en de zwangerschap zonder complicaties verloopt.

Mama Mia....