Geboorte

Oxytocine: het ʼliefdeshormoonʼ tijdens de bevalling

Oxytocine: het ‘liefdeshormoon’ tijdens de bevalling

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd vol veranderingen en nieuwe ervaringen staat voor de deur. Een van de meest bijzondere momenten tijdens de zwangerschap en bevalling is de rol van het hormoon oxytocine, ook wel bekend als het ‘liefdeshormoon’. In dit artikel zal ik je meer vertellen over oxytocine en hoe dit hormoon een essentiële rol speelt tijdens de bevalling vanuit mijn eigen ervaring als moeder.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een hormoon dat van nature wordt aangemaakt in de hypothalamus van de hersenen en wordt afgegeven door de hypofyse. Het staat bekend als het ‘liefdeshormoon’ omdat het een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van hechting, liefde en verbondenheid. Tijdens de zwangerschap en bevalling speelt oxytocine een cruciale rol bij het opwekken van weeën en het stimuleren van de bevalling.

Oxytocine tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling wordt de aanmaak van oxytocine in je lichaam geactiveerd. Dit gebeurt op verschillende momenten en manieren:

  • Tijdens de eerste fase van de bevalling zorgt oxytocine ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de ontsluiting op gang komt.
  • Tijdens het persen zorgt oxytocine voor krachtige samentrekkingen van de baarmoeder om de baby naar buiten te duwen.
  • Direct na de geboorte zorgt oxytocine voor het samentrekken van de baarmoeder om het bloeden te stoppen en de placenta los te laten.

Oxytocine speelt dus een essentiële rol bij het soepel verlopen van de bevalling en de geboorte van je kindje.

Oxytocine en hechting

Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook na de geboorte speelt oxytocine een belangrijke rol. Het hormoon wordt afgegeven tijdens huid-op-huidcontact tussen moeder en baby, bijvoorbeeld tijdens het geven van borstvoeding. Dit zorgt voor een sterke band en hechting tussen moeder en kind.

Conclusie

Al met al is oxytocine een bijzonder en essentieel hormoon tijdens de zwangerschap en bevalling. Het werkt niet alleen om de bevalling te stimuleren, maar ook om de band tussen moeder en kind te versterken. Door je bewust te zijn van de rol van oxytocine en te genieten van de momenten van verbondenheid, kun je de magie van het moederschap nog intenser ervaren.

Mama Mia....