Vakantie

Hoe om te gaan met angst voor vliegen bij kinderen

Omgaan met angst voor vliegen bij kinderen: mijn ervaring als moeder

Als moeder van twee kinderen weet ik als geen ander hoe lastig het kan zijn wanneer je kinderen angst hebben voor vliegen. Het kan de vakantiepret flink bederven en zorgen voor de nodige stress voor zowel jou als je kinderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze angst om te gaan en ervoor te zorgen dat jullie toch kunnen genieten van jullie reis. In dit artikel deel ik graag mijn ervaring en tips met jullie.

1. Erken de angst van je kind en praat erover

Het is belangrijk om de angst van je kind serieus te nemen en er openlijk over te praten. Door te luisteren naar hun zorgen en angsten, voelen ze zich begrepen en gesteund. Vertel ook dat het normaal is om bang te zijn, maar dat vliegen veilig is en er niets ergs zal gebeuren.

2. Bereid je kind voor op de vliegreis

Leg je kind uit wat er allemaal gebeurt tijdens een vliegreis, van het inchecken tot het opstijgen en landen. Laat foto’s of filmpjes zien van vliegtuigen en vertel over de piloot en de stewardessen. Op die manier krijgt je kind een beter beeld van wat hen te wachten staat en kan dit helpen om de angst te verminderen.

3. Gebruik afleiding en comfort items

Zorg voor afleiding tijdens de vlucht door spelletjes, boeken of een tablet met favoriete films of series mee te nemen. Ook comfort items zoals een knuffel of dekentje kunnen je kind troost bieden en de angst verminderen. Maak de vliegreis zo aangenaam en ontspannen mogelijk voor hen.

4. Positieve beloning na de vlucht

Spreek met je kind af dat ze na de vliegreis een beloning krijgen, zoals een ijsje of een klein cadeautje. Op die manier hebben ze iets om naar uit te kijken en kan dit helpen om de angst voor vliegen te overwinnen. Positieve bekrachtiging werkt vaak goed bij kinderen.

Mijn persoonlijke ervaring

Toen ik voor het eerst met mijn kinderen ging vliegen, merkte ik dat ze erg zenuwachtig en angstig waren. Door openlijk te praten over hun gevoelens en ze goed voor te bereiden op de vliegreis, zagen ze er uiteindelijk naar uit. Tijdens de vlucht zorgde ik voor afleiding en comfort items, waardoor ze zich meer op hun gemak voelden. Na de vlucht kregen ze hun beloning en waren ze trots op zichzelf dat ze hun angst hadden overwonnen. Sindsdien zijn ze veel relaxter tijdens het vliegen en genieten we volop van onze reizen.

Met de juiste aanpak en wat geduld is het zeker mogelijk om kinderen te helpen omgaan met hun angst voor vliegen. Door steun en begrip te bieden, ze goed voor te bereiden en afleiding te bieden, kun je ervoor zorgen dat jullie allemaal ontspannen en zonder angst kunnen genieten van jullie volgende vliegreis.

Mama Mia....