Dreumes

Eerste tandjes poetsen: tips en trucs

Eerste tandjes poetsen: tips en trucs vanuit mijn eigen ervaring

Als moeder van een jong kind weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om de eerste tandjes van je kind goed te poetsen. Het is een belangrijke stap in de algehele mondgezondheid van je kind en kan tandbederf en andere problemen op latere leeftijd helpen voorkomen. In dit artikel deel ik graag mijn tips en trucs vanuit mijn eigen ervaring als moeder.

Wanneer begin je met tandenpoetsen?

Het is aan te raden om te beginnen met tandenpoetsen zodra de eerste tandjes doorkomen, meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Dit kan in het begin even wennen zijn voor je kind, maar hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt.

Welke tandenborstel en tandpasta zijn geschikt?

Het is belangrijk om een zachte kindertandenborstel te gebruiken die speciaal is ontworpen voor het melkgebit. Daarnaast kun je een speciale peutertandpasta gebruiken die fluoride bevat en geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Hoe poets je de tandjes van je kind?

Het is belangrijk om de tandjes van je kind twee keer per dag te poetsen, ‘s ochtends en ‘s avonds. Poets de tanden zachtjes met een kleine hoeveelheid tandpasta en vergeet ook niet de tandvleesrandjes mee te poetsen. Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta, ter grootte van een rijstkorrel.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Zorg voor een vast moment op de dag om de tanden van je kind te poetsen, bijvoorbeeld na het ontbijt en voor het slapengaan.
  • Maak er een speels en gezellig moment van door bijvoorbeeld een leuk liedje te zingen tijdens het tandenpoetsen.
  • Laat je kind ook zelf even poetsen om te wennen aan het gevoel van een tandenborstel in de mond.

Trucs voor lastige momenten

  • Als je kind weerstand biedt tegen het tandenpoetsen, probeer dan positieve versterking te gebruiken door bijvoorbeeld een beloningssysteem in te voeren.
  • Gebruik een tandenpoetsliedje of -filmpje om het tandenpoetsen leuker te maken voor je kind.
  • Als het echt niet lukt, maak dan een afspraak bij de tandarts voor tips en advies.

Met deze tips en trucs hoop ik dat het tandenpoetsen van de eerste tandjes van je kind een plezierige en routineuze activiteit wordt. Onthoud dat een goede mondgezondheid van jongs af aan belangrijk is voor het latere leven van je kind. Veel succes! ????

Mama Mia....